Pet saveta za kupovinu nekretnine na planini

18.6.2024

Kupovina nekretnine na planini donosi uživanje daleko od gradske buke i stresa svakodnevnog života. Iako je izbor stana za odmor uzbudljiv, nije nimalo jednostavan posao. Mnogi kupci budu iznenađeni svim detaljima koje ovaj proces podrazumeva.

Od pronalaženja agenta za nekretnine, pa do čitanja izveštaja o inspekciji - svaki korak zahteva donošenje određenih odluka. Svaka od njih može imati presudni uticaj na efikasnost kupovine. Da bi vam olakšali izbor dajemo vam pet saveta za kupovinu nekretnine na planini.

Sagledavanje finansijske moći

Određivanje budžeta je prva i osnovna tačka. Pre nego što krenete u razgledanje stanova na planini morate tačno precizirati koliko ste spremni da izdvojite za investiranje. U tome vam može pomoći pravilo 28/36.

Ovo pravilo kaže da vaša hipoteka ne bi trebalo da vas košta više od 28% vaše bruto mesečne zarade. Dok vaša ukupna otplata duga ne bi trebalo da bude viša od 36% vaše mesečne zarade. Ne morate se pridržavati striktno procentualnog odnosa. Ipak, stručnjaci savetuju da je dobra okvirna smernica za planiranje budžeta.

Da biste tačno odredili svoje finansije pažljivo pogledajte na šta trošite svoj novac. Počev od računa za komunalije, pa do računa u restoranima - svaki trošak morate uzeti u obzir. Tek tada ćete shvatiti šta vam je ostalo nakon što platite sve te račune. To je ono što možete da potrošite na mesečnu hipoteku.

Ukalkulišite troškove kupovine nekretnine

Prilikom planiranja budžeta, ne smete razmatrati samo prodajne cene nekretnina. Morate voditi računa i o dodatnim troškovima koje proces kupovine nosi. Porez na hipoteku, osiguranje i imovinu su tri primarna mesečna troška posedovanja nekretnine.

Preporučljivo je da se raspitate i o mesečnim stambenim troškovima, kao što su troškovi energije, troškovi održavanja i slično.

Odredite svoje potrebe

Suočite se s tim - kada se pridržavate budžeta, ponekad morate da napravite neke kompromise. Poznavanje onoga što vam je zaista potrebno može vam pomoći da uskladite svoje želje i mogućnosti. Samim tim ćete olakšati i donošenje odluka vezanih za kupovinu nekretnine.

Najpre razmislite koliko će ljudi najčešće boraviti u stanu na planini. Nemojte zaboraviti na ljubimce, jer pojedini objekti za odmor imaju stroga pravila u pogledu boravka životinja. Uključite i pitanje parkinga. Zatim, koja je najbolja spratnost za vas.

Da li želite da nekretnina ima dodatni sadržaj, poput bazena, igraonice za decu i parka? Da li kupujete stan za izdavanje ili samo za svoj odmor? Takođe su važna pitanja koja treba da se nađu na vašoj listi prioriteta.

Informišite se više o kupovini

Stručna terminologija tržišta nekretnina može biti zbunjujuća kupcima. Naročito onima koji prvi put kupuju stan. Zato pre nego što započnete pretragu, upoznajte se sa prvim koracima procesa kupovine.

Prethodno odobrenje hipoteke, štednja za učešće, važnost dobrog kreditnog rezultata, podsticajni programi i olakšice - samo su neki od njih.

Obavezno se informišite i o vrstama gradnje, materijalima, kao i pametnim sistemi koji su čest deo savremenih stanova.

Izaberite najbolje

Da biste bili sigurni da ste pametno uložili svoj novac izaberite stan u Kosmaj Residence.

Ovaj kompleks na Kosmaju obuhvata 4 zgrade. Svaka zgrada ima 44 stanova, čija se veličina kreće od 32 m2 do 41 m2. Pri čemu postoji mogućnost spajanja stanova radi dobijanja veće jedinice.

Čitav kompleks je izgrađen ne samo prema svetskim trendovima, već i u skladu sa okruženjem. Na taj način je postignuta savršena harmonija luksuza i prirode.

Bez obzira na kvadraturu u svakom stanu je obezbeđena maksimalna iskorišćenost prostora i svetlosti. Počev od skupocenih materijala, preko elegantnih detalja, pa do pametnog sistema - pri projektovanju se vodilo računa o svakom elementu kako bi boravak bio podignut na viši nivo.

Ništa manje impresivna nije ni spoljašnja arhitektura. Prefinjene linije dizajna spojene sa funkcionalnošću donose estetiku koja osvaja pri prvom pogledu. Dok prateći sadržaj kondominijuma garantuje odmor za pamćenje.

Otvoreni i zatvoreni bazeni, Wellnes i Spa centar, igraonica za najmlađe, bioskop na otvorenom, teniski i košarkaški tereni - samo su neke od zabavnih aktivnosti koji će učiniti da se osećate kao u hotelu sa 5 zvezdica.

Ukoliko ste odlučili da kupite nekretninu na planini Kosmaj naši agenti vam stoje na raspolaganju za sva pitanja.